Lørdag 10/3 kl. 15.00

Christine Enevold, violin
Ettore Causa, bratsch
Ingemar Brantelid, cello

Eftermiddagen indledes kl. 15.00 med et minikursus i  samarbejde med Folkeuniversitetet v/Marianne Granvig under overskriften “Strygekvartetten – kammermusikkens  kernerepertoire”

Programnoter 2018.03.10

Program:

Franz Schubert: Kvartetsats i c-mol D. 703
Johannes Brahms: Strygekvartet nr. 3 i B-dur op. 67
Franz Schubert: Strygekvartet i d-mol D. 810, “Døden og pigen”

Musikken

Schubert skrev sin første strygekvartet i en alder af bare 13 år. Siden blev det til en lang række, men en håndfuld af dem viste sig mere levedygtige end resten, og det er dem, vi i vore dage oftest støder på i koncertsalen.

C-mol kvartetsatsen indleder programmet. Den kunne lige så vel som komponistens 8. Symfoni i h-mol bære tilnavnet “Schuberts Ufuldendte”, idet Schubert aldrig færdiggjorde værket. Udover den helstøbte og fortættede førstesats blev det blot til 40 takter af en langsom andensats, som henligger i glemsel.

Brahms havde allerede komponeret flere end 20 strygekvartetter, før han i 1879 publicerede de første to af sine tre blivende værker for denne klassiske kammerbesætning – kvartetterne op 51 – men med hans egne ord havde han “brændt det bras!” De to første kvartetter er ret mørke i udtrykket, mens den tredje, som vi skal høre ved denne koncert, er mere lyrisk og livlig. Brahms forstod at behandle de fire instrumenter, så de hver kommer til deres ret, men man kommer dog ikke udenom, at bratschen kan  glæde sig over en særligt fremtrædende rolle i dette værk.

“Døden og Pigen” er et af Schuberts helt store kammermusikværker. De 4-satser spiller godt og vel 45 minutter og viser Schuberts beherskelse af den store form, hans vidunderlige vekslen mellem smil og tårer (dur og mol) samt hans mesterlige melodiske sans – ikke mindst i den langsomme andensats med temaet fra Lieden “Der Tod und das Mädchen” efterfulgt af en række variationer.

De medvirkende

Poseidonkvartetten består af fire af vore førende og yderst erfarne kammermusikere og solister. De dannede Poseidon-kvartetten i 2007, og siden da har kvartetten givet koncerter i en lang række af Danmarks musikforeninger og koncertsale samt spillet koncerter i Sverige.

Kvartetten udgav i 2011 en CD med strygekvartetter af Schumann og Ravel, og har nu en CD med bl. a Brahms’ B-dur Strygekvartet på bedding.

Kvartettens navn er taget efter guden for havet og naturkræfterne, hvilket symboliserer de fire musikeres stræben efter at få stemninger og kontraster frem i musikken fra vildskab, temperament og brusende bølger til ro, indadvendthed og blikstille hav. Kvartettens medlemmer oplever, at de i deres samspil og samarbejde har en unik fælles forståelse for, hvordan musikken skal fortolkes, fraseres og formidles til publikum.

Hør smagsprøver på Poseidonkvarttens fortolkninger af strygekvartetter af Haydn, Beethoven og Grieg.